top of page
background_CPRS_50percent-e1680883882226_edited.png

Onze Post

Writer's pictureGuido Kuiper

Data-architectuur in de Zorg

In de zorgsector neemt de vraag naar betrouwbare managementinformatie toe om daarmee zorgprocessen efficiënter en effectiever te ondersteunen. Voor zorgprofessionals en data-experts is het een bekend fenomeen: de transitie naar datagedreven werken brengt talrijke uitdagingen met zich mee.

Vooral voor middelgrote en kleinere zorginstellingen vormt het implementeren van een robuuste datawarehouse-oplossing vaak een aanzienlijke investering, niet alleen financieel, maar ook qua tijd en expertise. Helaas zien we regelmatig dat deze oplossingen niet volledig worden geïntegreerd binnen organisaties of dat het proces om datagedreven te gaan werken te complex blijkt te zijn.

Moderne technologie: kansen & uitdagingen

De technologie blijft met een razend tempo evalueren en de opkomst van cloud-technologie brengt daarmee ook nieuwe kansen met zich mee. Deze kansen hebben echter ook uitdagingen, denk aan AVG, privacy en gegevensbeveiliging. Innovatieve platforms zoals Databricks, Microsoft Fabric en Snowflake kunnen allen worden ingezet om diepere inzichten te bieden in de grote hoeveelheden data die in de zorg circuleren. De cruciale vraag blijft echter: zijn zorginstellingen in staat om deze gevanceerde tools effectief te benutten?

De essentie van datagedreven werken

Wat is werkelijk nodig om datagedreven te gaan werken? Voor veel organisaties is de optimale aanpak wellicht niet de meest uitgebreide. In veel gevallen kan een vereenvoudigde structuur – een basis die direct resultaat oplevert zonder onnodige complexiteit – een uitstekende keuze zijn. Zo kunnen instellingen snel profiteren van hun data zonder hun budget te overschrijden of een zware, complexe datawarehouse-architectuur te hoeven implementeren.

Waarom 'Less is More' werkt in de Zorg

  1. Kostenbesparing zonder in te boeten op functionaliteit Voor zorginstellingen met beperkte middelen kan een basisoplossing voor data-analyse en warehousing het verschil maken. Door een eenvoudig datawarehouse in te richten, kunnen deze organisaties direct starten met datagedreven werken zonder te veel te investeren. Ook zonder een uitgebreide O+T+A+P-ontwikkelstraat en een drie-laags 'Medallion' architectuur kan een degelijk model worden gerealiseerd. Waarmee in bijvoorbeeld Power BI waardevolle inzichten worden geboden.

  2. Lagere complexiteit, hogere wendbaarheid Een vereenvoudigd model vraagt minder expertise en beheer, wat cruciaal is voor kleinere zorginstellingen. Dit type model biedt bovendien meer wendbaarheid: instellingen kunnen sneller inspelen op nieuwe ontwikkelingen in technologie en regelgeving, zonder vast te lopen in complexe processen. In een minder complexe omgeving is het makkelijker om snel aanpassingen te maken en om te profiteren van opkomende technologieën, zoals Co-pilot van Microsoft, waarmee gebruikers in natuurlijke taal vragen kunnen stellen aan hun data.

  3. Sneller en efficiënter aan de Slag Met een basisdata-architectuur kunnen zorginstellingen direct starten met hun datagedreven ambities. De mogelijkheid om sneller beslissingen te nemen voor patiënten, personeel en bedrijfsvoering komt hiermee binnen handbereik. Door de eenvoud van de structuur kunnen beslissingen ook sneller worden uitgevoerd, wat waardevol is in een sector die voortdurend in beweging is en snel moet reageren op veranderingen in zorgprocessen en wetgeving.


Kwaliteit door eenvoud

Een eenvoudige oplossing betekent niet dat er concessies worden gedaan aan kwaliteit. Binnen een vereenvoudigde architectuur kan data even goed worden gestructureerd, en de verkregen inzichten kunnen net zo betrouwbaar zijn als bij een complexe opzet. Het doel is om een oplossing te creëren die in balans is: eenvoudig genoeg om flexibel en kosteneffectief te blijven, maar krachtig genoeg om de juiste informatie te leveren waar en wanneer die nodig is.


In de Data2Care architectuur gaan we uit van 2 specifieke doelgroepen, data-analisten en data-gebruikers. In onderstaande schema zie je de data van de bron, door de 'motor' naar deze groepen toelopen. Waarbij de Gebruikers met name toegang krijgen tot de voorgevormde data zie je dat de analisten toegang krijgen tot het hele spectrum aan data. De tools die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn erg breed en met deze architectuur is er voldoende flexibiliteit om in alle behoeften te voorzien.


Conclusie

Met een vereenvoudigde benadering kunnen zorginstellingen zonder grote technische investeringen een fundament leggen voor datagedreven werken. Het is echter belangrijk te benadrukken dat een eenvoudige data-architectuur slechts één aspect is van de transitie naar datagedreven zorg. De betrokkenheid en aanpassing van de gehele organisatie blijft cruciaal voor het succes van deze implementatie.


In onze volgende blogposts zullen we aandacht besteden aan de organisatorische aspecten. We zullen onderzoeken hoe een 'trekkende coalitie' van toegewijde professionals kan worden gevormd om de technische implementatie te ondersteunen en hoe de organisatie als geheel kan worden betrokken bij de overgang naar datagedreven werken.


Volg ons op LinkedIn en blijf op de hoogte!





3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page